Minggu, 14 Juli 2013

BUDAYA CIANJUR

PAPAJAR


                Dina mapag bulan romadon, biasana urang sok nguping istilah Munggahan. Istilah eta tos umum dipikawanoh di sakumna urang sunda, mung di Cianjur mah aya istilah sanes dina mayunan sasih saum teh, nyaeta Tradisi Papajar tea. Saleresna kagiatan Papajar teh dina prak-prakannana mah sami, nanging bentenna Papajar mah dihelarkeun saminggu dugi ka sadinten sateuacan kaping 1 Romadon. Salah sawiyos tujuan Papajar teh nyaeta ngaraketkeun Silaturahim boh sakulawrgi atanapi ka deungeun-deungeun.
                Biasana di unggal kampung sok ngahaja ngayakeun botram dina palataran bumina sewang-sewangan, komo upami barudak ngora mah sok ngahajakeun arulin ka sisi basisir laut, nya ari tos dugi kaditu mah sok ngaradon ngaliwet. Meureun dina istilah ayeuna mah Rekreasi atawa Refreshing tea.
                Sarengsena Ujian Akhir Semester 2  Simkuring wangsul ka Cianjur kumargi tos bade lebet kana sasih Shaum. Sadugina di ditu, nya kaleresan dina wengi dinten minggu kaping 6 Juli 2013 baris diayakeun Papajar, di kawitan sarengse Solat isa anu tempatna nyaeta dina Palataran bumi Pun Nini pang na di Kampung Cibuntu Desa Ciharashas Kec. Cilaku Kab. Cianjur. Harita katawis keluarga besar Ema sareng Abah sarumping.
                Dina Papajar ayeuna mah ayeuna mah ayana nu benten, nyaeta Ibu-ibu marasak liwet dina tungku sisi jalan, sedengkeun Bapa-bapana narabeuh Kendang Penca bari di ibingan ku marurangkalih na, simkuring mah maksakeun we niup Tarompet bari jeung teu alus-alus acan ngan saukur ngalengkepan waditra, ngahibur Ibu-ibu anu nuju Marasak Liwet sareng nu aya di sabudeureunnana.
                Sarengsena Liwet asak, tuluy tatabeuhan teh di eureunkeun. Sok we Liwet teh di tamplokkeun kana daun cau, tuluy diarihan ku hihid ngarah teu panas teuing. Teu hilap rencang sanguna oge ditata kana daun cau luhureun liwet na, sajabaning Beuleum Japuh, asin teri, bonteng, Jengkol ngora, peuteuy, goreng jengkol sepi, kurupuk Blek, tumis kangkung, katut daging hayamna, komo jadi parebut  teh kerak liwet garing na, saterasna dituang ku Sasareangan dugi ka seep na.



PAPAJAR

                Saat menyambut Bulan Ramadhan, biasanya kita sering mendengar istilah Munggahan. Istilah itu sudah umum dikenal di seluruh orang sunda, namun di Cianjur ada istilah lain ketika menghadapi bulan Ramadhan, yaitu Tradisi Papajar. Sebetulnya kegiatan Papajar dalam pelaksanaannya sama, namun bedanya Papajar di gelar satu minggu hingga satu hari sebelum tanggal 1 Ramadhan. Salah satu  tujuan Papajar yaitu merekatkan Silaturahim antara keluarga atau saudara yang  jauh.
                Biasanya di setiap Kampung sering mengadakan makan bersama di halaman rumahnya masing-masing, apalagi para pemuda sering memaksakan bermain ke sisi Pantai, setibanya disana hanya sekedar untuk memasak nasi Liwet. Mungkin dalam istilah sekarang yaitu Rekreasi atau Refrehsing.
                Setelah beresnya Ujian Akhir Semester 2 saya memutuskan untuk pulang Cianjur, karena akan memasuki bulan Shaum. Setibanya di sana, kebetulan saat malam minggu tanggal 6 Juli 2013 akan diadakan kegiatan Papajar, yang dimulai setelah Sholat Isa dan bertempat di halaman rumah Nenek saya, tepatnya di kampung Cibuntu Desa Ciharashas Kec. Cilaku Kab. Cianjur. Saat itu dihadiri keluarga besar Ema dan Abah.
                Ada yang berbeda dalam Papajar kali ini, yaitu ibu-ibu memasak liwet di atas tung yang berjajar di pinggir jalan, sedangkan Bapa-bapa memainkan Kendang Penca sambil di iringi ibing Penca oleh anak-anaknnya, saya sendiri sambil belajar meniup Terompet silat, itu pun tidak terlalu jelek di dengar, hanya sekedar untuk melengkapi alat musik, mengibur ibu-ibu yang sedang memasak  Liwet dan yang ada disekitarnya.
                Setelah Liwet matang, kemudian musik dihentikan. Nasi Liwet dituang diatas daun Pisang, setelah itu didinginkan dengan Hihid agar tidak  terlalu panas. Tidak lupa menu makanan juga ditata di atas nasi Liwet, diantaranya Bakar asin Japuh, asin teri, ketimun, jengkol muda, pete, goreng jengkol sepi, Kerupuk Blek, tumis kangkung, dan daging ayam, apalagi yang menjadi rebutan adalah kerak Liwetnya yang renyah, dan akhirnya dimakan bersama-sama hingga habis.

Sarengsena Liwet asak, tuluy tatabeuhan teh di eureunkeun. Sok we Liwet teh di tamplokkeun kana daun cau, tuluy diarihan ku hihid ngarah teu panas teuing. Teu hilap rencang sanguna oge ditata kana daun cau luhureun liwet na, sajabaning Beuleum Japuh, asin teri, bonteng, Jengkol ngora, peuteuy, goreng jengkol sepi, kurupuk Blek, tumis kangkung, katut daging hayamna, komo jadi parebut  teh kerak liwet garing na, saterasna dituang ku Sasareangan dugi ka seep na.

Tidak ada komentar: